România , tara care ar trebui desfintata. / “First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win” Mahatma Gandhi

S-a tratat de cancer în Germania, pe bani împrumutaţi de la bănci, după ce statul român i-a refuzat formularul E 112. Citiţi astăzi prima parte a unei cutremurătoare poveşti a unui profesor din Târgu-Jiu, căruia medicii din România i-au zis că are sinuzită, când el, de fapt, se topea din cauza unei tumori la nas.
Asistenta la patul unui pacient
CJAS Gorj nu a răspuns în termenul legal.
// <![CDATA[//

Deşi suferea de cancer, un profesor din Târgu-Jiu a fost diagnosticat cu sinuzită de medici din Gorj şi Bucureşti, şi tratat, în consecinţă, peste un an. În această perioadă, sângera din ce în ce mai abundent, uneori interminabil.

La peste un an de la primele semne ale afecţiunii, fiind examinat cu un tomograf, a descoperit că în spatele nasului i se formase o tumoare malignă. Cancer, stadiul patru, ultimul. Majoritatea medicilor i-au recomandat, lui şi familiei, să o ia încet spre cimitir, să nu stârnească panică.

Un medic din Bucureşti, dr. Raluca Grigore, de la Spitalul Colţea, l-a ajutat să nu dispere, prezentându-i un caz similar, descoperit în acelaşi stadiu şi vindecat, cu un an în urmă, la o clinică din Freiburg – Germania, condusă de un medic român, profesor doctor Ligia Anca Grosu.

Publicitate
// <![CDATA[//

Costul tratamentului – circa 50.000 de euro.

Formularul E 112, interzis oamenilor de rând
După ce cotizase peste 35 de ani în sistemul asigurărilor de sănătate, profesorul cu cancer în ultimul stadiu a început bătălia pentru obţinerea formularului E 112, care echivala cu decontarea spitalizării în Germania. Zeci de drumuri prin centrele universitare din ţară, zeci de apeluri disperate către medici care, ca într-o conspiraţie a morţii împotriva vieţii, au refuzat, toţi, să scrie negru pe alb un adevăr de necontestat, acela că în România un pacient cu cancer în ultimul stadiu nu poate fi vindecat. Potrivit articolului 44 din Ordinul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 592/2008, tratamentul nu este decontat dacă un medic nu scrie, sub semnătură, că „tratamentul nu poate fi efectuat într-un interval de timp rezonabil în nici una dintre unităţile sanitare din România”. O formulare ticluită în aşa fel încât să ţină departe românii de dreptul la viaţă şi la asistenţă medicală responsabilă. „Doamnă, mie mi-e frică să dau aşa ceva, şi mama dacă ar avea cancer, nu aş scrie acel raport, pentru că mi-e frică”. De ce, l-am întrebat, de ce vă e frică? „Mi-e frică să nu fiu dat afară.” De cine? „De cei care vor face verificări.” Astfel relatează soţia pacientului dialogul cu un medic român. Şeful unei clinici ORL din Bucureşti, Cristinel Popescu, i-a spus că tratarea unui pacient cu cancer în ultimul stadiu în străinătate este mai mult o fiţă: „S-a purtat foarte urât cu mine. M-a umilit. Mi-a spus că eu nu ştiu cine este el, că el este profesor, că în România tratamentul este foarte bun, că nu are rost să dau bani medicilor din străinătate. M-a umilit, pur şi simplu m-a dat afară din birou”.

CJAS Gorj nu a răspuns în termenul legal
Un dosar foarte voluminos, cuprinzând inclusiv poziţia clinicii din Freiburg, conform căreia, pentru tratarea bolnavului, era necesară combinarea radioterapiei cu chimioterapia, imposibil de realizat în centrele oncologice din ţară, a fost depus, la 10 iulie a.c., la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj. Deşi legislaţia în vigoare obliga această instituţie să se pronunţe în termen de 5 zile dacă eliberează sau nu formularul E 112, un răspuns, chiar dacă e negativ, a fost primit de către pacient la aproape trei luni de la înregistrarea cererii sale. Cam atunci când ar fi trebuit să aibă loc parastasul de şase săptămâni, dacă, împreună cu familia, nu ar fi reuşit să acceseze credite bancare de peste 50.000 de euro – costul spitalizării.

Şeful CJAS Gorj, Daniel Titu Bondoc, susţine că ar fi putut respinge cererea după prima zi, dar a aşteptat completarea dosarului. Însă, examinând cererea depusă de profesor, se observă că i-a trebuit exact o lună de zile de la intrarea cererii în instituţia pe care o conduce pentru a pune o rezoluţie către Direcţia Economică, urmată de o a doua rezoluţie, o zi mai târziu, către Compartimentul Juridic.

Campanie pentru E 112
În absenţa programelor guvernamentale adecvate, mii de români continuă să moară cu zile de o maladie care doar la noi în ţară şi în alte câteva din lumea a treia rămâne incurabilă. “Cancerul nu ucide, statul român, da!” este titlul unei campanii sociale iniţiată, recent, de Ziarul online GorjNEWS.ro şi de Radio Târgu-Jiu, căreia i s-a alăturat şi Cotidianul, în încercarea de a afla ce le împiedică pe autorităţile române să dea formularul E 112 românilor mai puţin norocoşi şi cu lipici la boli încă incurabile la noi în ţară.

Lasă un comentariu

Nor de etichete