România , tara care ar trebui desfintata. / “First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win” Mahatma Gandhi

Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, José Manuel Barroso

Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a fost reales pentru un al doilea mandat. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Parlamentului European la Strasbourg.

382 de voturi pentru din totalul de 718 valabile a obţinut preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene. El a fost votat în principal de eurodeputaţii conservatori, creştin-democraţi şi liberali. 219 europarlamentari au votat împotriva lui Barroso, în special membri grupărilor ecologiste şi de stânga. 117 eurodeputaţi, majoritatea social-democraţi, s-au abţinutt.

Şefii de stat şi de guvern din ţările Uniunii Europene deciseseră deja din iunie în unanimitate să sprijine candidatura actualului preşedinte al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, pentru un al doilea mandat. José Manuel Barroso se bucură de susţinerea fracţiunii concervatorare

Potrivit lui José Manuel Barroso, realegerea sa în funcţie nu putea fi amânată, deoarece: „Cetăţenii noştri doresc o Comisie puternică într-o Uniune Europeană puternică. Ei aşteaptă soluţii concrete europene la criza economică şi nu vor tolera amânări sau discuţii interminabile despre modul în care vor acţiona instituţiile comunitare pe viitor.”

În timp ce José Manuel Barroso s-a prezentat drept un preşedinte puternic, care are capacitatea de a-şi impune viziunile şi doctrina politică, criticii consideră că politicianul de origine portugheză s-a dovedit a fi mult prea indecis în trecut, în special în combaterea crizei economice, în lupta pentru mai multă dreptate socială şi în domeniul protecţiei mediului.

Nu a fost de mirare că nici fracţiunea de stânga din Parlamentul European nu a fost dispusă să sprijine candidatura preşedintelui în exerciţiu al Comisiei Europene pentru un al doilea mandat.

„Am discutat cu preşedintele Comisiei Europene şi putem afirma fără furie, dar cu o oarecare mulţumire, că Barroso nu va obţine votul nostru”, a declarat înaintea votului preşedintele Stângii în Parlamentul European, Lothar Bisky.

Europarlamentarii social-democraţi, conduşi de Martin Schulz, sunt încă indecişi

Nici cei 184 de deputaţi social-democraţi nu erau decişi dacă vor vota pentru sau împotriva realegerii lui José Manuel Barroso. Membrii acestui partid îşi doresc să numească atât următorul candidat la funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene, cât şi succesorul şefului diplomaţiei europene, Javier Solana. Deputaţii social-democraţi s-au abţinut de la vot într-o mare măsură.

„Cea mai importantă dintre solicitările noastre este o egalizare a salariilor în întreaga Uniune Europeană. Munca trebuie remunerată în mod echitabil în toate statele membre. Dacă nu vom reuşi să impunem această solicitare, atunci nicio Comisie nu se va bucura de voturile noastre”, a subliniat anterior preşedintele fracţiunii social-democrate în Parlamentul European, Martin Schulz.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Nor de etichete

%d blogeri au apreciat asta: